MUMSIGA UTERECEPT

Mumsiga recept som kan förberedas hemma, färdig-lagas ute och avnjutas under en lummig trädkrona
eller med havet som utsikt. Tagga #utånjut6juni så skapar vi hela Sveriges somrigaste receptsamling.

Räkröra

Ingredienser:
150 g skalade räkor
1/2 dl dijonaise
1/4 röd lök
1 knippa dill

Dijonaise:
1 äggula
2 msk + 4 msk dijonsenap1 msk sherryvinäger
1 dl rapsolja

Tillvägagångssätt:
Rör ihop dijonaisen genom att blanda äggula, vinäger och senap i en Bowl. Tillsätt olja i en tunn stråle och rör hela tiden med din Spork.

Hacka ingredienserna och blanda ihop. Servera på valt tillbehör.

Laxröra

Ingredienser:
1 dl creme fraiche
100 g rökt lax
2-3 cm riven pepparrot
1 knippa gräslök

Tillvägagångssätt:
Hacka ingredienserna och blanda ihop. Servera på valt tillbehör.

Gurk och äppelsallad

Ingredienser:
1 syrligt äpple
1/2 gurka
1/2 citron, saften
I knippa dill

 

Tillvägagångssätt:
Hacka ingredienserna och blanda ihop. Servera på valt tillbehör.

Gubbröra

Ingredienser:
2 ägg 
1 liten burk ansjovis, ca 55 g
1/2 dl dijonäs
1/2 dl creme fraiche
1 knippa dill

½ limpa rågbröd
4 potatisar
aluminiumfolie

Dijonaise
1 äggula
2 msk + 4 msk dijonsenap
1 msk sherryvinäger
1 dl rapsolja

Tillvägagångssätt:
Rör ihop dijonaisen genom att blanda äggula, vinäger och senap i en Bowl. Tillsätt olja i en tunn stråle och rör hela tiden med din Spork.

Hacka ingredienserna och blanda ihop. Servera på valt tillbehör.

Sommarröra med rädisor

Ingredienser:
5 rädisor, ca eller 100 g rättika
1 dl keso
½ ask krasse eller 1 liten knippa gräslök
flingsalt
nymald svartpeppar

Tillvägagångssätt:
Skiva rädisor eller rättika tunt och skär i tunna smala stavar. Blanda med keso och krasse eller hackad gräslök blanda och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Syrlig röra med pepparrotssting

Ingredienser:
1 syrligt äpple
1 dl tjock yoghurt
2 cm riven pepparrot
1 knippa dill
rostade hasselnötter till topping (kan uteslutas)

Tillvägagångssätt:
Riv eller skär äpplet i tunna stavar. Riv eller skrapa pepparroten med kniv och hacka fint. Hacka även dill. Blanda samman alla ingredienser. Lämna några dillvippor till garnering. Toppa med hasselnötterna.

Kött/vilt –
tunnbrödsrulle extra allt

4 portioner

Ingredienser:
4 skivor tunnbröd
4-8 smala kvalitetskorvar av vilt eller lamm, gärna smakrika
4-6 ca normalstora potatisar
2 msk grovkorning senap
2 dl västerbottenost
½ spetskål
1 msk smör
1 dl tomatpuré
1 buljongtärning
½ citron, saften
2 msk kummin, stött och rostad
2 msk svensk honung
salt
rostad lök

Tillvägagångssätt:
Skala och koka potatisen mjuk. Sila av och varmhåll.

Riv undertiden ost och koka kumminketchup. Stöt kumminfrön och rosta i en torr stekpanna. Fräs tomatpuré och tillsätt citronsaft, honung, buljongtärning och kummin. Låt koka ihop. Smaka av med salt.

Strimla spetskål tunt och mjukstek. Smaka av med salt.

Krossa potatisen med en Spork och blanda grovt med senap och den riven ost.

Stek eller grilla korven. Värm på tunnbröden. Använd med fördel en Grandpa’s FireGrill.

Dags för montering: Fördela ketchupen på den mittersta tredjedelen av brödet. Lägg på spetskål och senapsstompet. Fördela därefter korvarna och toppa med rostad lök. Vik ihop sidorna till en rulle – njut!

Tips: Byt ut osten mot annan smakrik ost. Byt ut korven mot alternativ som passar dig till exempel varmrökt lax, grillad haloumi.

Byt ut kummin mot curry eller anis.

Dessert - stekt sockerkaka med vårtopping
2 portioner

Ingredienser:
2 skivor sockerkaka ca 1-2 cm tjocka
2 msk smör
1 rabarberstjälk
1 näve jordgubbar ca 8-10 st
½ vaniljstång
½ dl rårörsocker
½ citron, saften gärna skalet med
1 dl vatten
1 dl kvarg eller vispad grädde
harsyra
maskros
tusensköna
syren

Tillvägagångssätt:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda gärna med litet av sockret till en pasta. Koka upp vatten, socker, saft och skal från citronen, vaniljstång och pasta. Låt sjuda någon minut.

Skala rabarberstjälken lätt. Skär i cm-breda sneda bitar. Snoppa och kvarta jordgubbarna. Koka upp snabbt. Häll rabarberna i den varma lagen och låt sjuda någon minut. Ta av från värmen, tillsätt jordgubbarna och låt dra.

Stek sockerkakan gyllenbrun på båda sidor i en stekpanna.

Lägg upp sockerkakan i varsin tallrik. Skeda över rikligt med rabarber och jordgubbar. Ringla över lite av lagen. Tillsätt lite av resterande lag i kvargen eller den vispade grädden. Toppa med kvarg, sommarblommor och harsyra.

Tips: Byt ut vattnet mot vitt vin.
Byt ut kvarg eller grädde mot kokosgrädde.
Grilla sockerkakan i din Grandpa’s FireGrill.

Lägg till ½-1 dl syrenblommor eller fläderblommor i den varma sockerlagen och låt dra några minuter. (Plocka av de små blommorna från syrenklasen).